Świętokrzyski sanepid alarmuje.
W ponad połowie skontrolowanych punktów handlowych na targowiskach stwierdzono nieprawidłowości. Inspektorzy sanitarni zbadali warunki na 114-tu stoiskach z żywnością.
Dwie decyzje dotyczyły wstrzymania działalności – a chodziło o najgroźniejsze przypadki bezpośredniego zagrożenia zdrowia i życia klientów - mówi Małgorzata Pechta, z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kielcach: „Pieczywo czasem jest w pojemniku niezabezpieczonym czyli może być zakurzone, czasem te pojemniki stoją w samochodzie jeden na drugim, bezpośrednio na podłodze – powinno być oferowane w opakowaniach jednostkowych, a sprzedawcy pakują do woreczka dopiero na życzenie klientów; należy samemu obserwować zachowania higieniczne.” 57 handlowców ukarano mandatami.
Najbardziej niepokojące są warunki handlu mięsem, pieczywem i nabiałem. Najczęściej popełniany grzech to brak urządzeń chłodniczych, ciepłej bieżącej wody i środków dezynfekcyjnych. <www.kielce.pl>
ostatnia zmiana: 2008-06-15